Kilka słów o Valpolicelli
Kilka słów o Valpolicelli

Valpolicella to obok Chianti i Barolo jedno z najbardziej cenionych i rozpoznawalnych włoskich win. To także różnorodność stylistyczna trunków, która idealnie wpisują się w gusta polskich konsumentów. Warto zatem poznać te wina trochę bliżej.

Valpolicella to nazwa regionu winiarskiego, położonego w prowincji Werona, na wschód od Jeziora Garda. Nazwa tego miejsca sięga czasów antycznych i pochodzi od łacińsko-greckich słów: „vallis-polis-cellae”, co znaczy: „doliny wielu piwnic”. Nazwa ta nawiązuje do położenia winnic w dolinach alpejskiego masywu Monti Lessini.

Kluczem do zrozumienia charakteru win Valpolicella, jest poznanie unikatowej praktyki częściowego suszenia winogron, nazywanej we Włoszech appassimento. Metoda ta, poprzez odparowanie wody, zapewnia gronom dużą koncentracją cukru, który w naturalny sposób konserwuje wino. Dodatkowo zmiany zachodzące w winogronach podczas procesu suszenia, wzbogacają aromaty i smak, czyniąc Valpolicelle wyjątkową. Do procesu suszenia używa się, dedykowanych, występujących w tym regionie gron, ze szczepów Corvina, Corvinone, Rondinella i Molinara, a wino jest zawsze kompozycją powstałą z ich połączenia.

W czasach antycznych wina powstałe z suszonych winogron były niezwykle popularne także z praktycznego, dziś powiedzielibyśmy biznesowego punktu widzenia, ponieważ wina o wyższej zawartości cukru lepiej nadawały się do podróży na długich szlakach handlowych.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl