Winnica położona jest w Haro, miejscowości uznawanej za kolebkę Rioja, w miejscu, w którym zaczęła istnieć Rioja, jaką znamy dzisiaj. Początki Bodegas Martínez Lacuesta sięgają 1895 roku, kiedy Félix Martínez Lacuesta zaczął sprzedawać wino w La Vega w Haro.
Na początku XX w. Emiliano Martínez Lacuesta, krewny założyciela, rozpoczął eksport win do obu Ameryk. Otworzył także pierwszy oddział firmy w Madrycie, w wyniku czego Bodega Martínez Lacuesta została później dostawcą hiszpańskiego domu królewskiego.
Winnice Bodegas Martínez Lacuesta znajdują się na prawym brzegu rzeki Ebro, na obszarze o klimacie śródziemnomorskim i atlantyckim, na wysokości 400-500 metrów nad poziomem morza. Uprawiane są Tempranillo, Grenache, Graciano i Mazuela (lokalna nazwa Carignan) oraz Viura i Verdejo.
W piwnicach znajduje się 8 000 beczek dębowych, 90% z dębu amerykańskiego i 10% z dębu francuskiego. Ułożone są na pięciu poziomach, co umożliwia przepływ win i sprzyja naturalnemu natlenieniu, co skutkuje bardziej wyrazistymi i okrągłymi winami.
Nie ma wątpliwości, że pod względem utrzymania tradycyjnego stylu Rioja w winach Martinez Lacuesta, niewiele innych winnic regionu może z nimi konkurować.